Een zonneboiler is een duurzaam product waar u uw energienota drastisch mee kunt verlagen (zie ook: Wikipedia.nl). Met een zonnecollector kunt u de helft van uw aardgasverbruik verminderen omdat u met dit apparaat het licht van de zon kunt omzetten in bruikbare energie waar u uw huis, kantoor en winkel mee kunt verwarmen. Dit komt neer op een besparing van enkele honderden euro’s per jaar. U heeft veel mogelijkheden en kunt kiezen uit diverse zonneboiler modellen. Zo is het mogelijk om uw zonneboiler te gebruiken voor warm water in de douche of om uw pand (maar ook uw zwembad) mee te verwarmen.

Zonneboiler in combinatie met CV-ketel

Een CV ketel is een redelijk kostbare aanschaf en je moet bedenken dat deze een levensduur tussen de 12 en 17 jaar heeft. Het is verstandig om de ketel te kopen voordat de oude het begeeft. Dat geeft je nog wat tijd om je te kunnen oriënteren op wat je wilt hebben.

Waar let je op bij een nieuwe CV ketel?

Ga je een nieuwe CV ketel kopen, dan moet je een aantal dingen goed op een rijtje zetten alvorens tot aanschaf over te gaan.

  • Welk vermogen wil je kopen? Een CV ketel kan je kopen in meerdere vermogens. Hoe groter jouw huishouden, hoe intensiever er gebruik wordt gemaakt van de CV ketel, hoe hoger het vermogen moet zijn.
  • Hoe groot is jouw huis? Heb je een klein huis, dan moet je uiteraard geen CV installatie met een heel hoog vermogen kopen die in staat is om een villa te verwarmen. De afmeting van de ruimten die verwarmd moeten worden bepaalt dus het vermogen van een CV ketel.
  • Welke brandstof kies jij voor je CV ketel? In het verleden werkte een CV ketel standaard op gas. Tegenwoordig worden woningen zelfs zonder aardgasaansluiting geleverd; je kan dus prima zonder. Waarom zou je geen CV ketel kopen die op zonne-energie werkt via een zonneboiler of met een warmtepomp?
  • Vraag advies op. Met een goed advies kom je verder. De leverancier of een energie-advies bureau kan jou alles vertellen over een nieuwe CV ketel en de eigenschappen. Dat advies krijg je doorgaans nog vergoed ook via een subsidie.